Автори висловлюють вдячність за допомогу та співпрацю у проведенні парентерального харчування оперованим хворим хірургу від Бога Михайлу Володимировичу Угляру завідувачу хірургічним відділом Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру.
Монографія написана на основі проведених науково-дослідних праць і є частиною загальної проблеми «Хірургія органів черевної порожнини»
У монографії представлено результати клінічних досліджень порушення ліпідного і
жирнокислотного обміну в хворих на рак стравоходу після резекції стравоходу і у хворих на рак кардіального відділу шлунка після проксимальної резекції шлунка.
Виявлені істотні зміни ліпідів і незамінних жирних кислот, які розвиваються у хворих на рак стравоходу і кардіального відділу шлунка з вимушеним голодуванням і спричинені операційним стресом, погіршують процеси загоювання в оперованих хворих і призводять до функціональної недостатності стравохідно-шлункового анастомозу з розходженням швів і виникненням перитоніту та
смертності. Виявлено, що парентеральне харчування із застосуванням жирової емульсії отриманої із соняшникової олії нормалізує ліпідний і жирнокислотний обмін в оперованих хворих, а жирова емульсія засвоюється на мембранному рівні клітин.
Клінічно доведено, що одночасне внутрішньовенне введення жирової емульсії,
амінокислотного і вуглеводного препарату оперованим хворим створює процес оптимального загоєння післяопераційної рани стравохідно-шлункового анастомозу і попереджує розвиток функціональної недостатності анастомозу з розходженням швів і виникненням перитоніту. В оперованих хворих, яким проводили парентеральне харчування із застосуванням жирової емульсії не розвивається функціональна недостатність стравохідно-шлункового анастомозу з
розходженням швів і виникненням перитоніту. Монографія рекомендується для хірургів, лікарів-реаніматологів, онкологів, дитячих хірургів, педіатрів, гастроентерологів,трансфузіологів,оторіноларінгологів, стоматологів.
Монографія містить 24 розділи, 14 таблиць, 32 рисунки.